CIP vs. SIP: Mere end bare rengøring
22-02-2024

CIP vs. SIP: Mere end bare rengøring

Guides & vejledninger

Kender du til forskellene på CIP- og SIP-rengøring?

Indenfor fødevareindustrien er rengøring af procesanlæg særdeles vigtig, ikke kun for at sikre overholdelse af de mest gængse hygiejnestandarder, men også for at kunne producere fødevarer af allerhøjeste kvalitet på den mest effektive måde.

Hos Alfotech får vi jævnligt spørgsmål fra kunderne omkring CIP og SIP. Derfor sætter vi denne gang fokus på rengøringsmetoderne, deres forskelle, samt de produkter vi ofte anbefaler alt efter hvilke produktionsforhold og rengøringsmetode, der er tale om.

Læs med og bliv en haj på emnet!

Derfor er rengøringen af procesanlægget så vigtig

Grundig og korrekt rengøring af procesanlægget udgør fundamentet for en effektiv og sikker fødevareproduktion, der dels minimerer risikoen for kontaminering og i værste fald personskade, dels efterlever industriens fødevaresikkerhedsstandarder, såsom dem sat i verden af EU og FDA (Food and Drug Administration).

I en tid, hvor forbrugerbevidsthed om fødevaresikkerhed er på sit højeste, kan virksomheders engagement i rene produktionsprocesser direkte påvirke deres omdømme og dermed deres konkurrenceevne på markedet.

Tappemaskine på bryggeri

Simpelt overblik: CIP vs. SIP-rengøring

CIP (Clean-in-Place) og SIP (Sterilize-in-Place) er indenfor procesindustrien de to mest gængse metoder til rengøring og sterilisering af udstyr uden nødvendig demontering.

CIP-rengøring, som ofte er en fuldautomatisk proces, omfatter eksempelvis kaustisk opløsning eller lud, der cirkuleres gennem maskiner og rørledninger for at fjerne produktrester og mikrobielle aflejringer. Processen sikrer en dybdegående og effektiv rengøring uden nødvendigheden af manuelt arbejde.

SIP-rengøring indebærer anvendelsen af damp eller andre steriliseringsmidler for at opnå et sterilt miljø inden i udstyret. Metoden er afgørende i produktioner, hvor sterilitet er essentiel, såsom i den farmaceutiske og bioteknologiske industri.

Sammenligningstabel, fordele og ulemper mellem CIP- og SIP-rengøring

Den rette slange er alfa og omega

Collage over slanger til CIP- og SIP-rengøring

Valget af det rigtige udstyr til CIP- og SIP-rengøring er kritisk for at opnå de ønskede rengøringsresultater. Dette inkluderer alt fra systemernes design til valget af slanger og tilbehør, der kan håndtere de specifikke rengøringsmidler og temperaturer.

CIP-rengøring:

Valget af slange til rengøringsprocessen afhænger af, i hvilken sammenhæng den benyttes. Ved lavere koncentrationer af sammenblandede væsker anbefaler vi Alichem/SPL, som er konstrueret i EPDM-gummi og med indbygget stålspiral. Bruges der derimod koncentreret syre i høj opløsning, egner Teflonslangen FoodForce C sig væsentligt bedre, da Teflon som materiale er langt mere kemikalieresistent end EPDM-gummi.

SIP-rengøring:

Effektiv dampsterilisering kræver, at slangen kan klare høje temperaturer og tryk. Vores fødevaregodkendte dampslange Food Steam er et rigtig godt valg, så længe der ikke er tale om indespærret damp. Sidstnævnte forhold kræver nemlig, at slangen er armeret, og her er Soffione eller FoodForce C ideelle kandidater.

Spørg os, hvis du er i tvivl

Hos Alfotech er vi mere end bare leverandører af udstyr; vi er jeres partnere i produktionshygiejne. Vores team af eksperter står klar til at vejlede og rådgive om den bedste løsning for netop jeres behov, uanset om det drejer sig om CIP eller SIP-rengøring.

Kontakt os via e-mail foresporgsel@alfotech.dk eller på telefon +45 7020 0422 for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe jer med at optimere jeres rengøringsprocesser og sikre, at jeres produktion kører som smurt.

Luk
Log ind

Der opstod en fejl!

Glemt password

Der opstod en fejl!

Der er nu sendt en e-mail til dig med instruktioner til at nulstille dit password.