Slangevalgsguiden: Under tryk
25-10-2023

Slangevalgsguiden: Under tryk

Guides & vejledninger

Ved du hvilken rolle trykket spiller, når du skal vælge ny slange?

Trykket i en slange er afgørende for både dens ydeevne og sikkerhed. Det er vigtigt at forstå forskellen mellem arbejds- og sprængtryk, og hvordan de påvirker slangens holdbarhed og levetid. Og så er der lige det med temperaturen...

Ville det ikke være rart at have en klar forståelse af disse koncepter, så du kan træffe bedre valg og forbedre både effektiviteten og sikkerheden på procesanlægget?

Læs med i denne udgave af Slangevalgsguiden, hvor vi sætter fokus på trykkets rolle for valg af slange og hvordan temperaturen også spiller ind.

Arbejdstryk vs. sprængtryk: Hvad er forskellen?🤔

Når vi snakker om slanger til industriel brug, er der to begreber du bør forholde dig til: arbejdstryk og sprængtryk.

  • Arbejdstrykket er det maksimale pres, en slange kan håndtere på en sikker og effektiv måde under normale driftsforhold.
  • Sprængtrykket er det punkt, hvor slangen ikke længere kan modstå trykket og vil fejle.

Det er vigtigt at forstå disse begreber for at sikre, at du vælger den rigtige slange efter behov og kører med en sikker og effektiv drift. Hvis slangen ikke lever op til kravene, risikerer jeres produktion helt at gå i stå - i værste fald kan det resultere i livsfarlig personskade, især i forbindelse med CIP-rengøring, som ofte involverer kemiske væsker ved høj temperatur.

Trykmåler på produktionsanlæg

Temperaturens effekt på arbejdstrykket🌡️

Temperatur har en afgørende indflydelse på en slanges modstandsdygtighed overfor arbejdstrykket.

Når temperaturen stiger, falder slangetrykket ofte til følge. Som resultat reduceres slangematerialets styrke og slangen bliver mindre modstandsdygtig overfor arbejdstrykket.Har du for eksempel en slange, som er opgivet til 10 bar ved 20°C grader, falder arbejdstrykket typisk med 40% når temperaturen når 90°C grader. Men det varierer fra slangetype til slangetype.

Det er afgørende at overveje arbejdstemperaturer sammen med trykkrav, når man du skal vælge den mest passende slange. Sørg for at den kan holde til både de nødvendige arbejdstryk og de forventede arbejdstemperaturer.

OBS! Trykinformationer på en slange er altid opgivet ved temperaturen +20°C, for eksempel som vist herover på vores hjemmeside.

Screenshot af Alfotech produktside, Beverage CLC/10

Sådan tryktester vi hos Alfotech🎬

Fik du set Peter's Week med tryktest af slangen?

Kvalitetssikring er en selvfølge hos Alfotech. Når slanger sendes fra vores lager og ud til kunden, følger der derfor ofte trykcertifikat med. Det giver en ekstra garanti for, at produktet lever op til de trykkravene.

Hvad kommer der næste gang?📅

I det næste nyhedsbrev i serien kommer vi nærmere ind på koblingstyper til slanger og ser nærmere på deres specifikke egenskaber. Vi giver dig et simpelt overblik og klæder dig endnu bedre på til at træffe det rette slangevalg!

Luk
Log ind

Der opstod en fejl!

Glemt password

Der opstod en fejl!

Der er nu sendt en e-mail til dig med instruktioner til at nulstille dit password.