Artikelbillede - Slangevalgsguiden Varme og kulde.jpg

Slangevalgsguiden: Varme og kulde

17. august 2023

Er du på udkig efter en temperaturbestandig slange til jeres procesanlæg?

Fra ekstreme varmegrader til lave kuldegrader - ligegyldig hvordan en slange anvendes, påvirker temperaturforholdene i produktionen dens præstation og levetid. Derfor er det vigtigt at vælge den rette til opgaven.

I denne udgave af Slangevalgsguiden dykker vi nærmere ned i, hvordan varme og kulde påvirker en slange. Derudover giver vi dig nogle gode tips til, hvordan du undgår at gå galt i byen, når du eller indkøbsafdelingen skal på shoppingtur.

Lad os komme i gang!

Temperaturen i en nøddeskal🥜

Different gauges on pipe system

Ja, vi starter helt fra bunden!

Temperaturen fortæller os, hvor varmt eller koldt noget er. Den viser energien fra bevægelse på det lille molekylære niveau. Når noget bliver varmt, bevæger molekylerne sig hurtigt. Når noget bliver koldt, bevæger de sig langsomt.

Man kan måle temperaturen i enheder som Celsius, Fahrenheit og Kelvin. Indenfor procesindustrien bruger man oftest Celsius.

Sådan påvirker temperaturen en slange⚙️

Fra ekstreme temperatursvingninger i ét driftsmiljø til aggressive stoffer med en meget høj konstant temperatur i et andet, er der ingen slange, der er egnet til alle situationer.

Driftstemperaturen på et procesanlæg har direkte indflydelse på en slanges egenskaber og præstation. Derfor er det vigtigt at vælge den rette slange til hver specifik situation.

Så hvordan påvirkes en slange af temperatur? Lad os tage et kig på nogle af de mest velkendte fysiske egenskaber:

  • Hårdhed: Ved høj temperatur bliver slangen ofte blødere, hvilket typisk forøger dens fleksibilitet. Derimod kan den ved lavere temperatur blive mere stiv, hvilket kan gøre den sårbar over for skader, især ved bøjning eller bevægelse.
  • Slidstyrke: Temperatur påvirker ikke slangens slidstyrke.
  • Kemisk modstandsdygtighed: Høj temperatur kan ændre slangens kemiske resistens, hvilket gør den mere sårbar over for visse kemikalier eller gasser i anlægget. Lave temperaturer kan have den modsatte effekt.
  • Trykmodstand: Slangens evne til at modstå tryk påvirkes af temperaturen. For eksempel vil en slange, der arbejder ved høj temperatur få reduceret sin trykmodstand.

Men der er naturligvis nogle situationer, hvor ovenstående ikke helt holder stik. Og det skyldes især slangens konstruktion.

Ved CIP-rengøring, som typisk foregår ved en temperatur på mellem +75°C til +85°C, skal slangen eksempelvis kunne håndtere aggressive kemikalieopløsninger ved høj varme. Hos Alfotech foreslår vi her typisk kemislanger fra Alichem-serien, da de i EPDM-gummi med polyesterforstærkning er ideelle til formålet.

Alichem/SPL chemical hose from Alfotech

Alichem/SPL fra Alfotech er en kemislange velegnet til CIP-rengøring.

3 vigtige tips til shoppingturen🛒

Toy cart standing on laptop PC

At forstå temperaturens indflydelse på slangen er afgørende for at foretage det rigtige valg, når du skal handle hos jeres leverandør. Men det er ikke den eneste faktor.

Her er nogle få tips til din shoppingtur:

  • Forstå temperaturkravene: Du bør kende de temperaturbetingelser, slangen skal operere under. Dette omfatter både det omgivende produktionsmiljø og den eller de medier, der skal passere gennem slangen.
  • Forstå trykkravene: Temperatur og tryk hænger tæt sammen på ethvert procesanlæg. Hvad er arbejdstrykket ved den normale driftstemperatur? Desto højere temperatur, desto lavere tryk kan slangen som udgangspunkt arbejde ved. Vær opmærksom på, at trykspecifikationer på en slange altid er angivet ved temperaturen +20°C hos leverandøren!
  • Spar penge med varianter: Når du shopper, kan det være en god idé at købe slanger med forskellige temperaturgrænser. På den måde er du sikker på, at de passer til alle dine anlæg og du kan spare penge ved at købe dem, som passer til jeres behov.

Hos Alfotech har vi flere kategorier af industrislanger på lager og kan naturligvis rådgive dig til den bedste slangeløsning ud fra jeres behov. med mere end 35 års erfaring indenfor procesindustrien er der nærmest ikke nogen brugsscenarier, som vi ikke kender til.

Se vores udvalg af industrislanger

Hvad kommer der næste gang?📅

I næste udgave af Slangevalgsguiden ser vi nærmere på trykkets rolle, herunder dets relation til arbejdstemperaturen, pumpetypers betydning mm. Vi går også i dybden med, hvordan tryk kan falde, når temperaturen stiger - og hvilke risici det kan have for driftsstabiliteten på procesanlægget.

Andre nyheder