Kender du til koblingerne, som lynhurtigt kan udskiftes?
  • Forside >
  • Nyheder >
  • Kender du til koblingerne, som lynhurtigt kan udskiftes?
03-01-2023

Kender du til koblingerne, som lynhurtigt kan udskiftes?

Produktindsigt

Lynkoblinger bruges i dag indenfor procesindustrien til arbejde med enten trykluft eller væsker og er velegnede til for eksempel tilslutning af vandslanger til faste installationer. Tilslutning kan dermed hurtigt og nemt skiftes ud og deraf har de fået navnet. Ligesom med så meget andet teknisk udstyr har denne produktkategori også gennemgået en væsentlig kvalitetsmæssig udvikling, som i høj grad har haft indvirkning på, hvordan de i dag bruges ude i diverse produktionsvirksomheder.

Læs vores følgende miniguide og bliv klogere på lynkoblinger.

Lynkoblingens konstruktion og fordele

Lynkoblinger har historisk set været fremstillet i enten forniklet stål eller messing og igennem mange år var især KS-lynkoblinger i disse materialer meget udbredte til trykluft i Danmark. De udgik dog senere og Nito-lynkoblinger i selvsamme materialer overtog hurtigt markedet. Disse typer lynkoblinger er stadigvæk den dag i dag billige at anskaffe, men desværre bliver de forholdsvist hurtigt nedslidte af miljøet i procesindustrien. Dette forøger energitabet og dermed driftsomkostningerne. 

Lynkoblinger i rustfrit stål, herunder Nito-kompatible modeller introduceret først af Alfotech på det danske marked, er derimod væsentligt mere holdbare og egner sig bedre til væskeholdige produktionsmiljøer. De bliver brugt overalt i procesindustrien i dag og er kendetegnet ved de indbyggede kugler, som sørger for at modstå tryk.

De 3 primære fordele ved rustfri lynkoblinger:

  • God modstandsdygtighed overfor temperatur og tryk (op til 90°C og max 25 bar)
  • Længere levetid sikrer større driftssikkerhed og bedre driftsøkonomi
  • Kompatible med andre gængse Nito-produkter

Se vores udvalg af væskekoblinger

Typer og anvendelsesområder

Lynkoblinger anvendes til industrislanger for både væsker og trykluft. I begge kategorier er det arbejdstrykket, som er udslagsgivende for de typiske anvendelsesområder. Lynkoblinger går også under navnene ”snabkoblinger” eller ”quickkoblinger”.

Ved arbejde med væsker er der typisk tale om et arbejdstryk på enten max 5 bar (vand), max 25 bar (lavtryk) eller max 300 bar (højtryk). Ved arbejde med 25 bar det ofte i forbindelse med lavtrykrengøringssystemer at Alfotech’s koblingshus med fuldvulkaniseret beskyttelse i fødevaregodkendt gummi anvendes. Arbejder man i stedet med kemiske væsker og ønsker at undgå reaktioner med andre væsker, anbefaler vi i stedet drypfri Cejn-lynkoblinger, som sikrer nul spild og eliminerer forurening og luftindtrængning ved sammenkobling eller afkobling.

Oversigt over lynkoblinger

Ved arbejde med trykluft skelnes der som udgangspunkt mellem Cejn 320, som er en fælleseuropæisk standard, og andre alternativer. De fleste komponenter i denne produktkategori såsom koblingshuse, koblingsmuffer, koblingsnipler og slangestudse er Cejn 320-kompatible. Ofte er der her tale om et arbejdstryk på 8-10 bar, selvom de fleste lynkoblinger til trykluft er godkendte til max 20 bar.

Collage over Cejn-koblinger og et vandkoblingshus

Vi hjælper jer gerne med at finde den rigtige lynkobling

Står I og mangler råd og vejledning i forhold til brug af lynkoblinger i jeres produktion? Hvis spørgsmålene stadigvæk melder sig på trods af vores miniguide ovenfor, så tøv ikke med at kontakte os. Vi kender til diverse driftsscenarier og har årtiers erfaring i netop denne produktkategori. Vores salgskonsulenter sidder klar til en snak – ring til os på telefon +45 7020 0422 eller send en e-mail via alfotech@alfotech.dk. Så hjælper vi jer i mål med at finde den bedste lynkobling i forhold til jeres behov.

Luk
Log ind

Der opstod en fejl!

Glemt password

Der opstod en fejl!

Der er nu sendt en e-mail til dig med instruktioner til at nulstille dit password.